درمان دیسک کمر در منزل میتواند به کاهش درد کمک کند. بیشتر موارد کمردرد ناشی از کشیدگی یا رگ به رگ شدن به دلیل استفاده بیش از حد ساده، فعالیت غیرعادی، بلند کردن بیش از حد یا تصادف است. در بیشتر موارد بهترین حرکت این است که صبر کنید و ببینید آیا درد خود به خود برطرف میشود یا خیر. در این مقاله به درمان دیسک کمر در منزل پرداخته شده و روشهای درمانی متفاوتی اشاره شده است.
Table of Contents
دیسک کمر چیست؟
در بین هر یک از پنج مهره کمری، یک دیسک وجود دارد، یک پد فیبری محکم ضربهگیر. دیسک ترکیبی از بافتهای همبند قوی است که یک مهره را به مهره بعدی نگه میدارد و به عنوان یک بالشتک بین مهرهها عمل میکند.
این دیسک از یک لایه بیرونی سخت به نام “حلقه فیبروزوس” و یک مرکز ژل مانند به نام “نوکلئوس پالپوس” ساخته شده است. با افزایش سن، مرکز دیسک ممکن است محتوای آب خود را از دست بدهد و باعث میشود دیسک کمتر قابل ارتجاع باشد و به عنوان یک بالشتک کارایی کمتری داشته باشد.
ریشههای عصبی از طریق گذرگاههای کوچک بین مهرهها و دیسکها از کانال نخاع خارج میشوند. هنگامیکه آسیب به کانال نخاعی یا ریشههای عصبی فشار بیاورد، درد و سایر علائم ممکن است ایجاد شود.
فتق دیسک اغلب به عنوان “دیسک لیز خورده” یا “دیسک برآمده” نامیده میشود. این اصطلاح هنگامیکه از مرکز دیسک خارج میشود، ایجاد میشود. خود دیسک لیز نمیخورد. با این حال، بافت هسته (لایه داخلی نرم) واقع در مرکز دیسک را میتوان تحت فشار زیادی قرار گیرد که میتواند باعث فتق یا پارگی آنولوس (لایه سخت بیرونی) شود.
شدت فتق دیسک ممکن است باعث شود بافت برآمده بر روی یک یا چند اعصاب نخاعی فشرده شود که میتواند باعث درد موضعی و ارجاعی، بیحسی یا ضعف در کمر شود.
علت دیسک کمر چیست؟
دیسک کمر به دلیل تغییر در ساختار دیسک ایجاد میشود. اغلب دیسک در نتیجه پیری و شکسته شدن طبیعی دیسک رخ میدهد. آسیب شدید به کمر میتواند باعث فتق دیسک شود. آسیب میتواند باعث بدتر شدن فتق دیسک شود.
اگرچه سن شایعترین خطر است، اما عدم تحرک بدنی میتواند باعث ضعیف شدن عضلات پشت و شکم شود که ممکن است به درستی از ستون فقرات حمایت نکنند. زمانی آسیب افزایش مییابد که افرادی که معمولا فعالیت بدنی ندارند در فعالیتهای بیش از حد سخت شرکت کنند. کارهایی مانند بلند کردن اجسام سنگین و چرخاندن کمر، نیز میتوانند باعث آسیب به کمر شود.
علائم بیماری دیسک کمر
علائم بیماری دیسک کمر به محل آسیب و اینکه کدام ریشه عصبی به آن فشار میآورد متفاوت است. شایعترین علائم دیسک کمر عبارتند از:
- کمر درد متناوب یا مداوم: ممکن است با حرکت، سرفه، عطسه یا ایستادن طولانی مدت بدتر شود.
- اسپاسم عضلات پشت
- سیاتیک: دردی که از نزدیک پشت یا باسن شروع میشود و از ساق پا به داخل پا میرسد.
- ضعف عضلانی در پاها
- بیحسی در ساق یا پا
- کاهش رفلکس در زانو یا مچ پا
- تغییرات در عملکرد مثانه یا روده
درمان دیسک کمر در منزل
درمان دیسک کمر در منزل میتواند به کاهش درد و بهبودی افراد کمک کند. برای درمان دیسک کمر در منزل روشهای متفاوتی وجود دارد. برای تسکین درد فتق دیسک و احساس راحتی بیشتر موارد زیر را امتحان کنید:
- استراحت
- یخ و گرما درمانی
- داروهای بدون نسخه
- وضعیت بدن هنگام نشستن و ایستادن
- وضعیت خوابیدن
استراحت
اگر کمر درد دارید، برای چند روز آن را آرام کنید و از فعالیتهای خمیده و چرخشی که درد را تشدید میکنند، خودداری کنید. ما استراحت در بستر را حداکثر بیش از یک یا دو روز توصیه نمیکنیم.
استراحت طولانی مدت در رختخواب میتواند منجر به افزایش درد، ضعف و سفتی شود. پس از چند روز استراحت، با تمرینات کم شدت مانند پیادهروی، یوگای ملایم، شنا و کشش برای حفظ عضلات و مفاصل قوی و انعطافپذیر، فعال بمانید.
یخ و گرما درمانی
یخ درمانی میتواند به تسکین درد، تورم و التهاب در کمر کمک کند. در حالی که درد دارید، چند بار در روز به مدت ۲۰ دقیقه از کمپرس یخ استفاده کنید. همچنین میتوانید از بستههای حرارتی برای تسکین و شل کردن عضلات سفت استفاده کنید.
توصیه میکنیم از بستههای حرارتی یا حوله گرم درست قبل از انجام حرکات کششی یا ورزش برای کاهش تنش عضلانی استفاده کنید. در شب، یک حمام آب گرم قبل از خواب میتواند ماهیچههای سفت و منقبض را شل کند و خواب را راحتتر کند.
داروهای بدون نسخه
برای کاهش درد خفیف تا متوسط میتوانید از داروهای کمر درد مسکنهایی مانند استامینوفن برای کاهش درد، تورم و التهاب NSAIDها (ایبوپروفن، ناپروکسن) استفاده کنید. قبل از مصرف بیش از چند روز از NSAIDها با پزشک خود صحبت کنید. این داروها باعث افزایش خطر خونریزی و مشکلات قلبی در برخی افراد میشوند.
وضعیت بدن هنگام نشستن و ایستادن
در طول روز وضعیت بدنی خوبی داشته باشید. وضعیت نامناسب، استرس، فشار بیشتری بر ستون فقرات وارد میکند که منجر به افزایش درد و ناراحتی میشود.
وضعیت خوابیدن
برخی از وضعیتهای خوابیدن باعث تشدید درد فتق دیسک در شب میشود. سعی کنید از خوابیدن روی شکم خودداری کنید که میتواند منجر به افزایش درد کمر و گردن شود. به پشت با یک بالشت زیر زانو یا به پهلو بخوابید و یک بالشت بین پاها قرار دهید تا فشار روی ستون فقرات کاهش یابد و ستون فقرات و باسن در یک راستا قرار گیرند.
بهترین روغن برای دیسک کمر چیست؟
یکی از روشهای موثر برای کاهش درد ناشی از دیسک کمر استفاده از روغنهای گیاهی است. انواع مختلفی از این روغنها وجود داشته که میتوانید از آنها استفاده نمایید. از جمله این روغنها میتوان به روغن رزماری، بابونه، سیاهدانه، اسطوخودوس، اوکالیپتوس، روغن زنجفیل و نعناع فلفلی اشاره کرد.
برای استفاده از این روغنها مقدار کمی از آن را ابتدا روی سطح پوست دست خود امتحان کنید و اگر نسبت به آن حساسیت نداشتید آن را به طور وسیع روی عضلات دردناک کمر خود به بمالید. اگر استفاده از این روغنها همراه با ماساژ باشد تاثیر فوق العادهای خواهد داشت.
کارهای مضر برای دیسک کمر
همیشه نمیتوان از فتق دیسک جلوگیری کرد. اما میتوانید درصد ریسک را کاهش دهید. برخی از نکات که به پیشگیری از فتق و پارگی دیسک کمر کمک میکند عبارتند از:
- کاهش استفاده از تکنیکهای نامناسب بلند کردن: از ناحیه کمر خم نشوید. زانوهای خود را در حالی که پشت خود را صاف نگه داشتهاید، خم کنید. از عضلات قوی پای خود برای کمک به تحمل بار استفاده کنید.
- داشتن وزن اضافه: اضافه وزن به کمر فشار وارد میکند.
- وضعیت بدنی نامناسب: یاد بگیرید که چگونه وضعیت پوسچر بدن خود را هنگام راه رفتن، نشستن، ایستادن و خوابیدن بهبود دهید. وضعیت بدنی مناسب، فشار روی ستون فقرات شما را کاهش میدهد.
- نشستن طولانی مدت: سعی کنید از نشستنهای طولانی خودداری کنید. اگر اغلب برای مدت طولانی مینشینید، انجام استراحتهای کششی بسیار مهم است.
- پرهیز از پوشیدن کفشهای پاشنه بلند: این نوع کفش ستون فقرات شما را آسیب میزند.
- سیگار کشیدن: سیگار کشیدن میتواند دیسکها را ضعیف کرده و آنها را در برابر پارگی آسیبپذیر کند. ترک سیگار را در نظر بگیرید.